Ubaya-Universiti Malaysia Cooperate in Green Technology fadjar March 17, 2012

Ubaya-Universiti Malaysia Cooperate in Green Technology

Surabaya, E Java (ANTARA) – Surabaya University (Ubaya) and Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) have begun cooperating on research into green technology which, among other applications, will be beneficial for a variety of household needs.

Leaders of both universities signed a Memorandum of Understanding at the Ubaya International Village building here on Friday to mark the official cooperation.

At the signing, Universiti Malaysia Perlis was represented by Prof Dr Kamarudin Hussin, Rector, and Prof Dr Ali Yeon Md Shakaff, Chairman of UniMAP Professor Council and Sensor Technology Research Leader.

Other figures from the Malaysian university are Prof Che Mohd Ruzaidi Ghazali, Fellow Research of COE Geopolymer and Green Technology, Prof Dr Hazry Desa, Dean of School of Business Innovation and Technopreneurship, and Shafiq Hizwari Md Hashim, Programme Chairperson Languages.

Ubaya was represented by Prof Joniarto Parung, Rector, Dr Yoan Nursari Simanjuntak, head of Research and Community Service, Dr Amelia, Dean of Faculty of Engineering, Yunus Fransiscus, head of the environment study center, Elieser Tarigan, head of Center for Renewable Energy, and Adi Tedjakusuma, Director of International Relations.

‘Such cooperation will enable Ubaya students to take part in joint research or student exchanges for a semester in UniMAP,’ Adi Tedjakusuma said. (*)

Dikutip dari: https://www.antarajatim.com

Ubaya, UniMAP Jalin Kerjasama Dalam RD Teknologi Hijau

JAKARTA, 16 Mac (Bernama) — Universiti Surabaya (Ubaya), Jawa Timur memulakan kerjasama dengan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dalam bidang penyelidikan dan pembangunan (RD) teknologi hijau, yang antara lain termasuk penggunaan tenaga suria untuk keperluan isi rumah.

Penyelidikan yang diterokai oleh kedua-dua universiti itu juga termasuk teknologi konkrit hijau tanpa simen, yang dikenali sebagai ‘Green Polymer Concrete’, kimia hijau bagi mengurangkan racun kimia di sektor perindustrian dan kitar semula sanitasi isi rumah.

Media tempatan Jumaat melaporkan usaha kerjasama RD antara Ubaya dan UniMAP dimeterai melalui Memorandum Persefahaman (MoU) di Bangunan International Village, Ubaya, di Surabaya.

Pada majlis itu, UniMAP diwakili oleh Naib Canselor Prof Datuk Dr Kamarudin Hussin dan Pengerusi Majlis Profesornya, Prof Dr Ali Yeon Md Shakaff manakala Ubaya oleh Rektornya Prof Joniarto Parung, Ketua Lembaga Penelitian dan Pengabdian Masyarakat, Dr Yoan Nursari Simanjuntak serta Dekan Fakulti Kejuruteraan, Dr Dra Amelia.

‘Dengan kerjasama ini, mahasiswa Ubaya, khususnya dari jurusan kejuruteraan, boleh bergabung dalam penyelidikan atau pertukaran mahasiswa selama satu semester di UniMAP,’ kata Adi Tedjakusuma, Pengarah Hubungan Antarabangsa Ubaya.

Dikutip dari: https://www.bernama.com